Võromaal om suidsusann, miä andsõ toukõ luvva massinavärk, mille tuutjast om saanu täämbädses pääväs börsiettevõtõ: ei olõ võlss üteldä, et Saunum sündü suidsusannan.

Võro juuriga Vare Andrus, kiä mõtõl’ vällä nii-üldä sannaõhu-säädjä nimega Saunum, sai tuu jaos huugu umast latsõpõlvõst. Sannankäümine vanavanõmbidõ man oll’ väiku poiskõsõ jaos paras vaiv: esä võtsõ 100kraadist lõunõt, a lats es saa arvu, mille säänest kannahtamist vaia om. Umma Tal’na kodo tekk’ tä siski sanna, päämidselt sõpru pääle mõtõldõn – suurõst luust omma eestläse jo sannausku, sann sünnütäs üttehoitmisõ tundõ. Esi tä siski lava pääle vihtma es tükü.

Tehnigaülikoolist saad lämmäenergiäga majandaja insinöri paprõ es lasõ Vare Andrusõl siski rahulidsõlt olla ja sõpru sannaussõ iin uuta. Iks oll’ pään mõtõ: piät jo saama midägi tetä tuu vasta, et jalgu tillität 20–30 kraadi man, a pää saa 100kraadidsõ tsopsi, nii et hõng om kinni. Lämmüst pään niimuudu nõsta – tuu ei olõ ütelgi juhul tervüsele hää.

Vaihõpääl sai Andrus perändüses vanavanõmbidõ talo ja tekk’ sääl kah suidsusanna kõrda. Avvustusõst uma imä vasta, kiä sääl sündügi. Sis sai tä tunda ka hääd ja pehmet lõunõt.

Tuu tunnõ pand’ tä otsma võimaluisi uman Tal’na koton kah sääne mooska lõunõ kätte saia. Neli kõrda ehit’ tä sanna ümbre, inne ku rahulõ jäi.
Sõbra naksi pääle käümä, et tä seo tehnoloogia pääle patendi võtas. Üts oll’ kogoni nii päälekäüjä, et lubasi esi patendi võtta, ku Andrus tuud ei tii.

Kuus aastat arõndust

Sannaõhu segäjä vällämärkjä võtsõ patendi ja mõtõl’, et kolm-neli kuud arõndas umma massinavärki ja sis lätt müümine valla. «A läts’ kuus aastat ja meeledü unik rahha,» võtt ASi Saunum Group nõvvokogo esimiis uma tiikunna kokko ja tävvendäs tuud viil mujahusõga suunukan: «Küländ hää elo oll’ mul inne seod ettevõtmist.»

Ku tä käve võimalikõlõ tüüvõtjilõ vällä nõudmisõ, et säädeldis piät toimõ tulõma niiskõ ja sooladsõ õhuga ja tegemä tuud hillätassa, mitte mürinäga, sis es jää kõgõn maailman sõgla pääle üttegi tegijät. Üts tähtsä «jupin» om seo massinavärgi man ventilaatri. Taiwanist onnistugi pasva laar telli, a sis tull’ vällä, et tuu ütsik näüdüs, miä edimält kohalõ jõudsõ, oll’ kõgõst partiist kõgõ parõmban tüükõrran. Perrätulnu kaup tull’ är visada.

No peräkõrd naksi as’a iks juuskma ja parhilla om Saunum Group joba pia aasta börsiettevõtõ, aktsia hind om nõsõnu 2,8 päält 24 euro pääle.

Turgu om üle ilma

Saunumi sanna-massinavärki tetäs Eestin. Vare Andrusõ sõnnu perrä om nii kõgõ parõmb kvaliteedil silmä pääl hoita. Muidoki aja nüüd asja joba päält 20 inemisega miiskund ja müümine käü pia 20 riigin. Andrus arvas’ edimält esi kah, et Saunumi säädeldis lätt kaubas päämidselt Soomõn ja Vinnemaal ja vast võetas tõisin Põh’amaiõn kah müümisehuug sisse. A tulõ vällä, et võimsa sannakultuur om ka näütüses Lõuna-Korean ja Indoneesiän, kon suurõ ärilepingu tetäski sannan. Rikkan Dubai liinan ei olõ üttegi piinüt kortinat, kon ei olõ sanna. Itaalia ja Prantsusmaa omma sannasõpru täüs ja suurõ lumbi takan USA ja Kanada niisama.

Kuis Saunumi massin sis iks tüütäs? A nii, et võtt üllest kuuma ja altpuult jahhe õhu, sekä tuu läbi ja toukas läbi Himaalaja soola kapsli vällä. «Sääne õhk ei kõrvõta, a avitas hoita naha noorõ ja pehme,» tuu Vare Andrus vällä päämidse plussi. A noid om viil. Higi tulõ kipõmbalõ vällä, selle et õhk käü ütetasatsõmbalt vasta kihhä. Lavva ei piä kah tegemä kohegi lae ala: saa esiki nii, et istut mõnosahe pikutamistooli pääl ja õnnõ higistät, selle et õhu või panda liikma ka põrmandu puult.

Vare Andrus om massina vällätüütämise käügin sannamõnosit jüväni tundma opnu. «Täämbädse ao ja vana ao sann omma nigu üü ja päiv. Ku sanna kütmises lätt vähämb ku 40 minotit, sis ei olõ tuu õigõ sann,» tege tä lühkü kokkovõttõ. «Säändse aoga ei jõvva kivi lämmind sisse võtta, a hää sanna salahus om tuun, et kivi piät otsani lämmäs saama.» Õnnõ pääle pikembät kütmist jõud kivve sisse 220–240kraadinõ lämmi, kost tulõ ka hää lõunõ.

Ku küssü, kas Saunumi säädeldis passis ka suidsusanna, ei piä Andrus pikält vastust küdsämä: «Saunum tege egä sanna parõmbas.» Olõmi mõnõn mõttõn tagasi algusõn: just tuuperäst, et tervüsele ja hüväolõkilõ om parõmb, ku kraadi omma pää ja jalgu man ütesugumadsõ.

Kabuna Kaile


Vare Andrus pääväl, ku AS Saunum Group Nasdaq Balti börsile jõudsõ. Pilt eräkogost

Üts lugu tagasi
Järgmäne lugu
Jaga seod artiklit