Üten perrega mõnõs aos Rumeeniä pääliina Bukaresti tüüd tegemä kolinu Võromaa miis Epleri Rain kirotas elost, tüüst ja mõttist puultõist tuhat kilomiitret lõuna puul.

12. kiri. Pühä tulõ tuuminõ

Lihavõttõ omma õigõuskligun Rumeeniän üts tähtsämpi pühhi. Pall’odõ rumeenläisi jaos kae et viil tähtsämbä ku jõulu. Tüüinemise jaos tähendäse neo pühä pikkä puhkust, vaba ei olõ õnnõ suur riidi, a ka iispäiv pääle pühhi ja inämbüisi ka tõsõpäiv. Perre saava kokko ja tähistäse Jumala poja ülesnõsõmist ütenkuun.

Teno sõbralõ Danielile saimi mi kah naist kombist ossa.

Vaiksõ puulpäävä õdagu ilda läävä inemise kerikuhe. Rahvast tulõ hulga kokko ja inämbüs pühäkotta mahuki-i. Papp pidä jutlusõ ja pääle tuud saava kõik kerikulõ tulnu hindäle ütenvõtmisõs pühä tulõ. Papp and tulõ umast kündlest kõgõ ligembäl saisjilõ ja sis liigus seo inemise mant inemise mano ja õigõ pia om egälütel käen pühäst tulõst palama pant künnel.

Pühhä tuld ei panõ papp kerikun palama tulõmassina vai tikkõga. Tuu tuvvas Jeruusalemmast, kos edimäne künnel lätt palama egä aastak läbi imme «esihindäst». Sis tuvvas tuli Rumeeniäle ja edesi joba ekkä kerikuhe. Kesküü paiku vai tsipa ildampa palas tuu tuli egän koton, kündletulõ valgusõn naatas pidoliidsi süüke maitsma.

Lihavõttõlaud om rikas, alostusõs esimuudu salati ja haukamisõ. Pääsöögis om lambapraat ja makussöögis suur hulk kõgõsugumaidsi küdsetüid piskviite ja kuukõ. Inemise tõtõstõ nägevä vaiva ja tegevä nuu söögi esi. A nigu egäl puul maailman, om muidogi ka noid, kinkal ei olõ aigu esi köögin vaarita. Küländ pall’o siski avvustasõ vanno kombit.

Hristos a înviat!*

* Kristus om üles nõsõnu! rumeeniä keeli.


Epleri Rain

Üts lugu tagasi
Järgmäne lugu
Jaga seod artiklit