Tuust sai minevä suvi 56 aastakku, ku mu tulõvanõ tull’ edimäst kõrda Võrolõ. Ma es julgu tedä Kubijalõ kodo kutsu. Meil es olõ maja viil valmis, ellimi hoovimajan ja ruumi es olõ nii pall’o ku vaia.

Piitre võtt’ tarõ Tamula võõrastõmajja. Pääväl koosõrdimi Tamula veeren ja Andsumäel ja egäl puul muialgi, a õdagus lätsi ma umma kodo ja timä Tamula majja.

Aasta omma lännü, elo kisk üle poolõ aastasaa Tal’nan elämist jälki juuri mano tagasi. Kubija maja, miä saisõ aastit tühält, sai maaha müüdüs. Võrolõ sai ostõtus kortõr, miä nii liina süämen ku süämen. Aknõ all kunagidsõ Kanepi praosti Rothi maja, miä om viil vanõmb ku Võro mõisamaja, kon nüüd om gümnaasium.

Vahepääl tull’ Piitrel plaan minnä elämä Tamula majja. Et panõmi keskliina kortõri müüki ja kül midägi muud saa kah viil Tal’nan är müvvä. Tamula maja kortõri hind oll’ kõva. Sai iks kaubõldus kah. Umanik ja ehitäjä ütel’, et mi olõmi nigu suumlasõ, tahami 20% hinnast alla saia. Mi tahtsõmi kül õnnõ 10%, a es anta perrä.

Mu sõbranje, kiä eläs jo 30 aastakka Ameerikan, taht kah Eestimaalõ kuulma tulla ja ütel’, et ärku ma nii huupi midägi ostku. Küsse, kas olõ iks proovimagamisõ sääl Tamula majan är tennü. Selet’, et näil Ameerikan lastas vahel inne ostmist nätäl vai rohkõmpki seen ellä.

Ma es saa as’ast arvo. Ütli, et kõik saina mõõdi üle ja vuugivaihõ olõ kah üle kontrolnu, nii hääd kvaliteeti ja kallist parketti ja muud värki olõ-õi muial nännüki. Kai jo, kohe saina sängü panõ ja kohe nulka televussõri. «Kas naabritõga olõt kah tutvas saanu?» küsse sõbranje edesi. Armas aig, midä kõikõ piät tiidmä!

Mu Piitre tahtsõ iks saia kortõrit õnnõ Tamula majja. Ma sis ütli mehele, et Kreutzwaldi uulitsat pite käü nii kõva liiklus ja piäs tõtõst pruuvma, kuis tuu sääl seen tunda and. A mi es tihka inämp umaniku-ehitäjä ja arõndajaga ühendüst võtta, et tuu proovimagaminõ kah är tetä. Päälegi naksi pääle liina sünnüpäävä ettevalmistusõ ja tuud sagimist oll’ muudki.

Üts õdak lätsimi Koidula uulitsat pite Kreutzwaldi uulitsani ja istsõmi sinnä Tamula maja ette pingi pääle. Naksimi müüdä sõitvit autit lugõma. Ku varajadsõs hummogus oll’ noid saanu jo 267, ütli Piitrele: läämi är tarrõ magama!

Nii saigi proovimagaminõ sääl pingi pääl är tettüs. Tuu juhtu õkva Võro liina sünnüpääväl.

Plumanni Kaja-Riina


Reimanni Hildegardi tesehkendüs

Üts lugu tagasi
Järgmäne lugu
Jaga seod artiklit