Mitmõl puul latsiaidun pandas keväjä potti mõni aiavili. Niimuudu saava latsõ oppi, kuis söögikraam kasus, ja tuuga om näil ka hulga põnõvat tegemist. Üts kotus, kon egä keväjä aiavili kasuma pandas, om Võro liina Päkapiku latsiaid. Seo keväjä kasvatasõ Himpeli rühmä latsõ sääl hernit.

«Egä kevväi võtami latsõ kokko ja märgimi ütenkuun, midä seo aasta kasvatama naada. Timahava otsustimi hernit kasvata: nuu kasusõ kipõstõ ja sis saa tetä mõõtmiisi ja kaia, kuis häitsmenupikõsõ tulõva ja kelle kasvul ku pall’o kõdrakõisi külen om,» seletäs rühmä oppaja Allasõ Maie.

Latsiaia puult andas rühmäle mullakott, poti ja siimne. Egä lats pand sis uma käega poti mulda täüs ja siimne mulda. Seo aasta anti egäle latsõlõ kats hernest uma poti jaos. Lisas panti üte karbi sisse pall’o hernit, et kasvata süümises hernevõrsit. Noid lõigati käärega ja maitsti.

Egä päiv kaias üle, miä potihernidega juhtunu om. Aknõ man saina pääl peetäs ka tabõlit, kon tähtsä teedüs kirän. «Pannimi kirja, kuna seeme mulda sai, kuna häitsmenupp tull’ ja muud tähtsät. Latsil tulõ iks tuu hasart pääle, et kelle kasvol om joba midägi külen,» kõnõlõs Allasõ Maie.

Päämine egäpääväne tegemine rühmä kolmõ-nelläaastaidsi latsi jaos om valaminõ. Tuud tetäs pritsipudõliga, et vett ülearvo es saanu. No omma inämbüisil kasvõst joba kõdra külen ja herne nakkasõ sääl seen paisuma.

Määne timahavanõ saak tulõ? «Suuri kõtru ei tulõ, inämbüsel om õnnõ üts herneterä seen. Jo sis om pott väikene ja mi ei olõ väetüst vai midägi säänest pandnu. Kõik, miä tulõ, tulõ mulla seest,» seletäs latsiaiaoppaja.

Inne suvvõ om rühmä latsil kimmäle plaanin umakasvatõduid hernit maitsa.

Varatsõmbil aastil omma Päkapiku latsiaia latsõ tennü ka peris pindrit Kreutzwaldi muusõumi aian. Sääl om päämidselt upõ kasvatõt. No katõl perämädsel aastal ei olõ koroona peräst tuud tettü. Aknidõ pääl kasvatasõ rühmä ka muud, näütüses maiguhainu ja lille.

Võro Päkapiku latsiaia Himpeli rühm om keelepesärühm. Tuu tähendäs, et sääl saava latsõ tutvas võro keele ja kultuuriga ja osa tegemiisi tetäs võro keelen.

Rahmani Jan


Päkapiku latsiaia Himpeli rühmä latsõ ummi hernit uudistaman. Pilt Himpeli rühmä pildikogost

Üts lugu tagasi
Järgmäne lugu
Jaga seod artiklit