No om meil jo mitu aastaiga taast kriisist kõnõld. Üte kõrra oll’ taast jutust külh niipall’u kassu, et poodi saie enne jõulu pudrukraamist, jauhõst ja esiki viist vallalõ, aga elu läts’ vannamuudu edesi ja arvada, et vanas lännü pudrukraam tull’ mitmal ussõ puistada. Ega mõtsaeläje ja tsirgu naid jo kah ei taha. A misperäst ei taha, tuud võit ennegi arvada.

Tükk aigu tagasi tull’ arvudipostkasti kah pikk kiri, medä tetä, et hädäga hätä es tullu. Tuu jutt oli 70 lehekülge pikk, ei tiiä, kiä kõik läbigi lugi.

A nüüd oll’ sügüse mõni tunn vääga kõvva tuult ja rohkõmb es olõ vaiagi, et kõkkõ pää pääle pöördä. Ku ellektrit ei olõ ja telefoni ei tüüta ja ku autut ei olõ ja naabrimehel autu om, aga benssu ei olõ, sis… istut ennegi ja oodat, mea saama nakas. Kui maainemine vii kaost ellektrita kätte saa ja muiduki pliidi ala ja ahju kah tulõ tege, sis omma õnnõst puudu ennegi nuu Türgi seebika telekan. Aga ku vett esi võtta ei saa, sis om kimmäs ennegi tuu, et jummal om korgõn ja keisri kauõn ja uma pää tulõ tüühe panda.

Üten Tartumaa mõtsatsõn nukan oll’ kolm päivä ellektri ärä ollu, ku mi sinna hääd tutvat kaema lätsi. Enne võtti viil liinast poodist kümme liitrit vett ka üten, et sääl järv kauõn ja vast ei olõ minkagi tuua. Kümneide kilumeetride viisi oll’gi pümme mea pümme, aga suurõmba, korteridega maja man hürisi medägi. Generaator! Tänu toolõ, et ütel naabrimehel sääne aparaat oll’ ja kütet kah tagavaras, oll’ tervel majarahval vesi kraanin ja kemmergun olõman. Kel puiega pliit, kel gaasiga, laski nuid kah süvvä tegema, kiä ennegi ellektriga läbi ajava. Elu es jää peris saisma.

Mitu aigu om seitungiin ja muijal targutõdu, mis õks olõs tuu uutmada tormiga tegemä pedänü ja kuis inemise jamas valmis peava olõma. A ku niisama matsimõistusõga asja võtta, sis ma ütlä külh, et ärke ostkõ kriisihirmun tagavaras nuid maailma kallid biskviite ja halvaad ja jasmiiniriisi ja mis sääl üte muidu vääga mõistliku seitungi pildi pääl kriisijutu man olli. Hoitkõ paremb kotun üte kanistriga bensiini ja tõsõga diislit. No tiku ja küündle ja patareilambi omma jo õks egan mõistligun majapedämisen ja mõni ütsik tagavarapatarei või ju ka olla, saat raadiotki kullõlda. Ku sis jama tulõ, kõlista ei saa ja hennel autut ka ei olõ, sis lähät mõnõ naabri poolõ ja vast saa tuu sõita, kohe vaija, ku sul kütet kah anda om. Ja no kelgi om külän õks generaator ja hulganõ märgutat vast vällä, mis edesi tetä, et elu normi saa.

Nõlvaku Kaie

Üts lugu tagasi
Järgmäne lugu
Jaga seod artiklit